top of page

Tonguç Akış (*)

'Mahalle'de Mekân Üretimi 

​

 

Mahalle, kentsel yapılı çevrede önemli bir sosyo-mekânsal birim olarak üretilir. Sınırları ve etki alanı deÄŸiÅŸen bu kaygan yaÅŸam alanı, tarihsel ve kültürel olarak farklılıklar ve zenginlikler içeren dinamik bir yerdir. Ä°zmir özelinde çeÅŸitlenen mahalleler, hem kentsel kültürün öÄŸelerini katmanlı etkileÅŸimler içerisinde barındırır, hem de karşıtı olarak konumlandırılan kırsalın da bereketini içerir. ‘Mahalle'de Mekân Üretimi’ karmaşık, çok boyutlu ve çok aktörlü bu yaÅŸam alanlarında tasarlanan, algılanan ve yaÅŸanan mekân anlarından oluÅŸur.

​

FotoÄŸraflarda bakıp görürüz, mahalleyi insanlar üretir. Bak tamirhanede biri var. Gördün mü ne güzel ve derin bakmakta, evet çatıya çıkmış olan ve terastaki. Mahalleli bir araya gelir ve iliÅŸkiler üretir. Güçlü ezer, zayıf ezilir. Sınıflar hep baki. Mücadele edilirse, tersi de olduÄŸu olur. Bazı anlarda toptan mutluluk bile olur. BaÅŸka mahalleden gelen olur, baÅŸka mahalleye gidilir. Ä°liÅŸkiler dinamiktir, beÅŸ dakikada deÄŸiÅŸir bütün iÅŸler. DeÄŸiÅŸen Ä°zmir’i Anlamak lazım. Duruma göre kimileri kenetlenir, hiç kopmaz, kimileri zaten hep ayrı. Rumu gitmiÅŸ, Ermenisi göçmüÅŸ, Yahudisi bitmiÅŸ, Kürdü dışarlıklı, Romanı hep diÄŸeri, ama tümü Ä°zmirli. Gâvur Ä°zmir. ÇoÄŸunluk yabancı, yalnız ve öteki. Ötekilerden de oluÅŸur mahalle. 

​

YaÄŸmur yaÄŸar, sel olur. Altyapı çöker, taÅŸar rögarlar. Kesintisiz depremler de olur Ä°zmir mahallelerinde. Ä°z bırakır her temas, afet ve felaket. Tarihsel izler bırakır binalarda, yollarda ve kaldırımlarda. Eskisi gelmiÅŸ kubbe yapmış, yenisi gelmiÅŸ balkon çıkartmış. Agora’da kazı, Symrna’da höyük, ÇakaloÄŸlu Han’da kartonlar. Ä°zmir’de Kumdan Kaleler. Gezi merdivenlerinde silinmiÅŸ gökkuÅŸağı. Duvarlarında çizgiler. Bu çizgilerden ya bir önceki taÅŸkından çekilen çamurun seviyesi ya da bir önceki sarsıntıdan kalma kılcaldan öte çatlaklardan Richter ölçeÄŸi anlaşılır. O çizgiler dönüÅŸür mahallelerde, kentsel dönüÅŸüm ile. Çizgiler bu sefer plan, projede. Müteahhit köÅŸeden göründüÄŸünde, mahallede sohbet de deÄŸiÅŸir. Muhabbet kısır; verilen oda sayısı ve kat artışı. Hep rant mı kazanır? Bıkmadan yukarı gösterir finansal grafikleri inÅŸaat ÅŸirketlerinin ve asansör düÄŸmeleri yapıların. Kiralar arttığında eller ovuÅŸturulur ve dönmemek üzere gider kiradaki komÅŸular. Kiracının duvarda bıraktığı fotoÄŸraf çerçevesi izi. Ä°zlerden de oluÅŸur mahalle. 

​

Açlık ÇoÄŸunluktadır dedi ya Turgut Uyar. Ekleyelim, denizi görmeyen çoÄŸunluktadır Ä°zmir’de bile. Mahallede yoksul görünmez, çeperdedir. Hem gözün çeperinde, hem de kent merkezinin. Yoksul mahallelerini demiyoruz. Orda durum NöbetleÅŸe Yoksulluk. Parayı bulan zengin muhite gider. Fakir göstermek istemez evini mahallede. Azdır geleni gideni. Dışarının çamuru içeriye yerleÅŸir. Ä°ÅŸleri kadın yapar ve iÅŸler hiç bitmez. Balkon istese veren olmaz. Bir eve dünyaları sığdırır. Hayat eve sığmaz. Erzak köyden ve kırsaldan gelir. EÅŸyaları az olan yetinir, çok olan benzeÅŸtiremez birbiriyle eÅŸyalarını. Yoksulun Evi, fotoÄŸraflarda daha karmaşık ve katmanlı görünür. Mutfak, yatak odası ve oturma odası bazen tek gözdür. Gözlerden de oluÅŸur mahalle. 

​

Gündüz ile gece mahallede deÄŸiÅŸiklik gösterir. Merkezde artık bekçi vardır, kararınca hava ortaya çıkar. Murtaza gibi gezmez artık. Bekler. Lodos ve Meltem. Her ÅŸeyin bir yeri ve zamanı var. Yaz ve kış gibi. GüneÅŸ ve gölge. Bulabilene palto, ÅŸort, yaÄŸmurluk, mayo, terlik, ÅŸemsiye ve bot. Sabah Ä°ZBAN’ı daha ucuzdur iÅŸçilere. Hıdırellez, Kırlangıç Fırtınası, cemreler. Yumurta saklanır, ateÅŸten atlanır, dilekler gönderilir, eller öpülür, aÄŸlar onarılır. Flamingolar gider, allı turnalar gelir. Cuma ve salı pazarlarında balıkçı tezgâhı etrafında kediler. Aybaşı beklenir ve borçlar ödenir ya da ertelenir. Günbatımı güzel olur Kordon çimlerinde, Bostanlı Terası’nda, Kent Ormanı’nda. Akar zaman. Zamanlardan da oluÅŸur mahalle.

​

Hasat zamanı, telaÅŸ olur yeni mahalle olan köylerinde Ä°zmir’in. Ardalanı bereketli. AliaÄŸa, Bayındır, Bergama, BeydaÄŸ, ÇeÅŸme, Dikili, Foça, Karaburun, KemalpaÅŸa, Kınık, Kiraz, Menemen, ÖdemiÅŸ, Seferihisar, Selçuk, Tire ve Urla mahallelerine artık merkezden BüyükÅŸehir’in otobüsleri gider. Yeni üretim, dolaşım ve tüketim aÄŸları oluÅŸur. Ä°nternette üretici ve tüketici yan yana. Keçiler zıplar, süt toplanır, tütün ve pamuk kotalı. Balık çiftlikleri sahillere yakın, direniÅŸ olmuÅŸtu onlara karşı. Bergama’da altın madenine olduÄŸu gibi eskiden. BüyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ dertli çünkü meralar çitlenmiÅŸ. Rahat gezemez korkar hayvanlar rüzgâr santrallerinden. Mübadil mahalleler çeperde göç verir, terk edilmiÅŸ köyler ıssız ve kimsesiz. Yeni Köylülük Biçimleri seyrek de olsa var, üzüm baÄŸları güzel ve yeÅŸil rotaların sonunda. Åžarap üretimi çeÅŸitlenmekte yine. Ekili ve dikili ama hep verimli toprak. Topraklardan da oluÅŸur mahalle.

​

‘Mahalle’de Mekân Üretimi’ bütüncül biçimde, ama özgün detayları da ıskalamayan bir bakış açısını içerir. Küresel ölçekte Ä°zmir’in içinde bulunduÄŸu iliÅŸkiler ağı ve onun mahalleleri elbette ki üretim, tüketim ve dağıtım iliÅŸkilerinden soyutlanarak, yani temel sorun alanlarından ve çatışmalardan bağımsız düÅŸünülmemeli. Tarihsel olarak EleÅŸtirel Kent Teorisinden Kent Hakkına doÄŸru evrilen Mekân Üretimi kaynaklı kuramsal birikim, temel ve güncel yapılı çevre tartışmalarına ışık tutar ve çerçeveler. Kentsel yoksulluk, gelir eÅŸitsizliÄŸi, toplumsal adaletsizlik, emek sömürüsü, ranta dayalı uygulamalar, kamu yararından ve bilimsel yöntemlerden uzak alınan kararlar, kente ve kentliye yönelik suçlar, kültür, doÄŸal çevre ve tüm canlıların talanı ve tahribatı Ä°zmir’in de gündemindedir. Bu gündemlerin çoÄŸu yapılı çevre ve mekân odaklıdır ve mahallelerde tamamen ya da kısmen hissedilmektedir. Bu konularda temel strateji, bu sorun alanlarının saptanması ve ayrıntıları ile deÄŸerlendirilmesi yanında dayanışma ve birliktelik kurabilmek olmalıdır. Ayrıca, yerel ve detaylandırılmış sorunlara dair ortak çözüm önerilerinin yanında, bu sorunları aÅŸmak için örgütlenmek ve bir araya gelmek deÄŸerlidir. Bakalım gösterme, önerme ve siyasallaÅŸtırma üçlemesinde ‘Mahalle@Ä°zmir’ bize gelecekte neler sunacak? FotoÄŸraflar bizlere Ä°zmir’i gösterdi; gösterileni anlamak, hissetmek, düzeltmek, iyileÅŸtirmek ya da deÄŸiÅŸtirmek için birlikte baÅŸka neler yapabiliriz? 

​

Referanslar:

‘DeÄŸiÅŸen Ä°zmir’i Anlamak’, der. Deniz Yıldırım, Evren Haspolat, Phoenix, 2010

‘EleÅŸtirel Kent Teorisinden Kent Hakkına’ (From critical urban theory to the right to the city), Peter Marcuse, ‘City’, 13, Taylor and Francis, 2009

‘Mekân Üretimi’, Henri Lefebvre, Sel, 2015

‘Yeni Köylülük Biçimleri’, Jan Douwe Van der Ploeg, Earthscan, 2009

‘NöbetleÅŸe Yoksulluk’, OÄŸuz Işık, M. Melih PınarcıoÄŸlu, Ä°letiÅŸim, 2009

‘Açlık ÇoÄŸunluktadır’, Turgut Uyar, ‘Toplandılar’, Cem, 1974

‘Ä°zmir’de Kumdan Kaleler’, Sezai Göksu, Birikim, 86-87, 1996

‘Yoksulun Evi’, Ersan Ocak, ed. Necmi ErdoÄŸan, ‘Yoksulluk Halleri’, Ä°letiÅŸim, 2007

‘Murtaza’, Orhan Kemal, Cem, 1969

​

(*) Doç. Dr., Ä°zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü ÖÄŸretim Üyesi

bottom of page